Det bästa! Youtubefenomen du inte får missa!

Charlie bit my finger

En av youtubes mest älskade klipp, alla har sett den. De två små pojkarna Harry och Charlie sitter tillsammans i en fåtölj då storebror får den briljanta iden att stoppa in sitt finger i lillebrors mun. Lillebror biter tag och det mynnar ut i den klassiska kommentaren ”Charlie bit me” och medan lillebror fnissar nöjt så säger storebror Harry på bred brittisk dialekt ”and that really hurt Charlie”. Pojkarnas föräldrar har sagt i intervjuer att de blev chockade över den enorma uppståndelse som videon fick. Familjen har tjänat mycket pengar genom olika sponsor och reklamintäkter som videon get, så mycket att det räckte till ett helt nytt hus. Pojkarna är i dag så välkända att de får skriva autografer, något de själva tycker är extrem märkligt och lite genant. De tycker också att det är pinsamt att se sig själva på tv.

Ylvis- What does the fox say

Bakom denna monsterhit och youtubefenomen ligger den norska humorduon och tillika bröderna Ylvis som ofta jämförs med Norges svar på Filip och Fredrik. Låten som producerades för att marknadsföra brödernas kommande säsong I kveld med Ylvis. Bård Ylvisåker har kommenterat succén med att ”den var meningen att underhålla några norrmän i tre minuter. Men låten blev istället en viral succé och har sedan den släpptes på youtube i september 2013 fått runt 500 miljoner visningar. När den släpptes på Itunes samma månad så började låten snabbt att klättra på listorna och i Norge hamnade den snabbt på första plats medan den i Finland hamnade på en stjätteplats. Låten fick enorm uppmärksamhet även internationellt och bröderna Vegard och Bård Ylvisåker blev inbjudna till Ellen DeGeneres show där de fick framföra låten tillsammans med henne. De fick åka runt på en miniturne och framföra låten i olika evenemang runt om i världen.

PSY- Gangnam style

Den omåttligt populära sången som framförs av den koreanska rapparen PSY blev vår tids största internetfenomen. Videon har över 2 miljarder visningar och är även den förstå som någonsin nått upp till en sådan siffra. Låten handlar om en stadsdel i sydkoreas huvudstad Seol. Området heter Gangnam-gu och är ett oerhört rikt och trendigt område där invånarna lever ett glassig och lyxig livsstil . PSY driver med detta fenomen i sin video där han dansar runt i olika områden i Gangnam-gu. Låten handlar förövrigt om den perfekta flickvännen som vet exakt när hon ska vara vild och när det är läge att vara elegant. I Videon så dansar PSY sin mycket karakteristiska dans. Under vissa sekvenser så har han med sig flera dansare och dansen blir mycket effektfull. Denna dans har sedan anammats runt om i världen på olika dansställen och diskotek. I videon är också två mycket kända sydkoreanska komiker och tv-personligheter där de båda dansar med PSY. Låten har skrivits av honom själv och producerats av Yoo Gun-hyung som är en av Sydkoreas med välkända producenter, de har även samarbetat flera gånger tidigare. När låten hade slaget igenom i USA så blev PSY inbjuden till Ellen de Generes show där han fick lära henne och gästen Britney Spears att dansa som han gör i videon till Gangnam style.

PewDiePie

Sveriges största youtubefenomen är utan tvekan den begåvade och roliga PewDiePie som är en engelskpratande svensk datorspelskommentator.

PewDiePie heter egentligen Felix Kjellberg och är 25 år gammal. Och trots sin ringa ålder är han redan etablerad i branchen. Han är född och uppvuxen i Göteborg och har studerat industriell ekonomi vid Chalmers tekniska högskola, dessa studier avslutades då hans youtubekarriär tog rejäl fart under 2012. Hans kanal var den mest växande under 2010-talet och älskas av såväl yngre som äldre. Han har specialiserat sig på att göra humoristiska spel-videor av datorspel. Han är mycket frispråkig och är känd för att vara rolig. I september 2013 så blev

PewDiePies kanal den mest prenumererade kanalen någonsin med sina 12 miljoner prenumeranter och hans klipp hade setts över 2,2 miljarder gånger. Under 2014 så blev den framgångsrika svensken utsedd till årets svenska Youtube-användare och årets svenska youtubegamer på youtubs egen gala Guldtuben. PewDiePie har i dag över 36 miljoner prenumeranter och det fortsätter att öka i rask takt och hans kanal blev den mest nedladdade någonsin med monstersiffran 5,2 miljarder visningar.

Att just Felix, PewDiePie, har blivit så ofantligt populär hos sin publik beror nog på hans impulsiva och direkta sätt när han spelar. Han pratar engelska i sina videor men slänger i tid och otid ur sig grova svenska svordomar. Han analyserar också spelet under tiden han spelar och fäller många komiska kommentarer som får hans prenumeranter att skratta och och hylla honom i kommentars rutan. Han skapar också en stor gemenska med sina prenumeranter genom att kalla dem för ”bros” och han avslutar alltid sina klipp med att göra en ”brofist” mot kameran.

Kick my ask

När denna lilla fyraåriga flicka får frågan om monster i garderoben så har hon svar på tal, hon ska nämligen ”kick his ask” och när mamman fnissande svarar ”you do” så svarar den lilla flickan helt självklart att annars så kommer ju han att ”kicki my ask”. Videon blir ännu roligare då hennes mamma brister ut i ett våldsamt fnissanfall och försöker skärpa till sig och tillrättavisa dottern att man inte säger ”kicki his ask” utan att man faktisk säger ”kick his butt” och flickan svarar förvånat ”ahh”. Denna video har setts av över 17 miljoner och är en av de mest populära barnklippen. Förövrigt är just små barn som svär eller uttalar ord fel så att det låter som svordomar som ofta blir riktigt populära youtubefenomen tätt följt av barn som får hysteriska skrattanfall eller barn som ramlar, släpper sig eller ger någon en ordentlig utskällning. Små barn som dansar är också klipp som är populära hos youtube-publiken.

Här följer några andra populära barnklipp:

https://www.youtube.com/watch?v=-fVDGu82FeQ

Tema av Anders Norén